Praksis Güncel

güncel tartışma platformu

Prof. Dr. Ömür Sezgin anısına saygıyla…

Bu içeriği paylaş:

Prof. Dr. Ömür Sezgin, Galatasaray çıkışlı, 1968’i Paris’te karşılayan ve sonra Türkiye’ye dönen, birçoğu Mülkiyeli Marksist hocalarımızdan biriydi. 1968’i Paris’te karşılayan ve Türkiye akademisinde ‘68’i her biri kendi yordamı ile yaşar kılan bu kuşağın serüveni, ileride mutlaka bir akademi tarihi tezine konu olacaktır.

Sadece bizim değil, Mülkiye’den yolu geçen her öğrencinin ve siyasal düşünceye ilgi gösteren hocaların hocasıydı. Kürsü arkadaşları ve tüm öğrencileri için anısı büyüktür.

Marksizmin krizde olduğu ileri sürülen ve post modern gericiliğin akademide bir salgın halini aldığı uzun yıllarda, siyasal düşüncenin tarihsel gelişimini ve yöntemini belirli bir bilimsel tutarlılık içinde öğrencilerine aktarmaya devam etti. Özellikle eleştirel siyasal düşünce yordamına sahip çıktı, öğrencilerine eleştirel düşünme yöntemini aktardı.

Eleştirel düşüncenin tarihsel maddeci mecrası olan Praksis dergisine de yayın hazırlıkları dahil çıkışından bu yana destek verdi ve ömrünün sonuna kadar derginin Danışma Kurulu üyeliğini sürdürdü.

Dergimiz, Hocamızın temsil ettiği eleştirel düşüncenin Sartre’ın ifadesi ile “aşılamaz ufku” olan tarihsel maddeci yöntemle gerçekliği anlama ve dönüştürme etkinliğinin parçası olarak anısını saygıyla yaşatacaktır.

Ölüm, doğmuş olmamızın tek zorunlu sonucu olmayı sürdürüyor; şimdilik, bu zorunluluğa, Hocamızın anısı önünde saygıyla eğilerek katlanıyor, anısına sahip çıkarak boyun eğmiyoruz.

Selam olsun…

Praksis Dergisi Yayın Kurulu

Prof. Dr. Ömür Sezgin, 1942 yılında Manisa’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nden sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin İktisat ve Maliye Bölümü’nü bitirdi. 1974 yılında Paris I Üniversitesi’nde iktisat dalında Devlet Doktorasını tamamladı. İki yıl Devlet Planlama Teşkilatı’nda çalıştı. 1976 yılı sonunda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde, Mülkiye’de akademik göreve başladı. Mülkiye’de uzun yıllar “Siyasal Düşünceler Tarihi” üzerine lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri; onlarca, yüksek lisans ve doktora tezi yönetti.

Marksizm Ve… (Kolektif, 2003), Türk Kurtuluş Savaşı ve Siyasal Rejim Sorunu (2005), Cumhuriyet Dönemi Türkiye Tarihi Seti (14 Kitap, Kolektif, 2007), Marx, Kapital ve Diyalektik Materyalizm (2008) eserleri arasındadır.