Praksis Güncel

güncel tartışma platformu

Arjantin seçimlerinin kaybedeni ülkenin %99’u oldu!

Bu içeriği paylaş:

Javier Milei, Arjantin genel seçimlerinin ikinci turunda %55,69 ile ülke tarihinin en büyük seçim galibiyetini elde etti. Arjantin seçimleri içinden geçmekte olduğumuz hastalıklı zamanların tüm semptomlarını taşıyan bir dönemeç. Hastalıklı zamanlar derken giderek derinleşen ekonomik krizleri, salgınları, savaşları ve iklim krizini; topyekûn bir kriz halini kastediyorum.

2018 yılından beri derinleşen ekonomik depresyon üzerine COVİD-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik etkileri ve bunlar da yetmezmiş gibi son 2 yıldır süregiden kuraklıkla birlikte düşen tarımsal üretim ve ticaret gelişleri… Tüm bu krizler süregiderken enflasyon oranının %140’lar dolayına tırmandığı bir ortamda yapılan seçimlerden bir önceki dönemin Ekonomi Bakanı Sergio Massa’nın galip çıkmasını beklemek, pek gerçekçi değildi. Bununla birlikte, 14 milyon Arjantinli seçmenin desteğini alan Milei’nin seçim vaatleriyle Arjantin halkının ezici çoğunluğunun sorunları arasındaki uyumsuzluk oldukça düşündürücü.

Javier Milei’nin liberteryen programı

Merkez Bankasını kapatmak ve ABD dolarını resmi para birimi yapmak gibi vaatlerinin yanı sıra eğitim, sağlık, çalışma ve kadın bakanlıkları dahil 11 bakanlığı kapatıp, tüm sosyal destekleri sona erdirmenin, işsizlik ve yoksullukla baş etmeye çalışan Arjantin halkının sorunlarına nasıl çözüm olacağı konusu büyük bir muamma. Çok açık ki, bu politikaların sonuçları ancak halkın %1’inin yüzünü güldürecek.

Yukarıda saydığım krizlere çözüm olarak Javier Milei liberteryen fikirleriyle iktidara geldi. Liberteryenlik 1929 ekonomik buhranı ve İkinci Dünya Savaşı sonrasında güçlenen sosyal refah devleti anlayışına karşı devletin sınırlandırılmasını ve bireysel özgürlüklerin korunmasını savunan politik ve iktisadi bir akımdır. Çok kısaca söylersek devletin olmadığı bir siyasal sistem arayışıdır. Bu anarko-kapitalist fikirlerin en yoz hallerinin[i] Arjantin gibi çoklu krizlerle karşı karşıya kalkmış bir ülkede bugün iktidara gelmesi ne anlama geliyor?

Kirchner’ler dönemi

Tüm dünyada olduğu gibi Arjantin’de de kabaca son elli yıldır özelleştirmeler, sermaye ve ticaret hareketleri serbestliği ve kamu harcamalarının kısılması gibi neoliberal politikalar sonucu devletin toplumsal refahı korumaya yönelik hizmetleri zaten tırpanlanmıştı. 1990’lar boyunca IMF reformlarına sadık kalan hükümet politikaları sonucu 2001 yılında ülkede, tarihinin en derin ekonomik krizlerinden biri yaşandı. Kriz nüfusun %40’ını yoksulluk sınırına getirdi. İşte öyle bir dönemeçte, 2003-2015 arasında iktidarda olan Néstor ve Cristina Kirchner’ler döneminde krizin etkilerini azaltmaya yönelik reformlar uygulandı. Bu reformların başlıcaları yoksulluk sınırında yaşanan halkın enerji ihtiyacı için sağlanan subvansiyonlar, hane halklarına temel gelir sağlayan kamu istihdamı ve emeklilik maaşları, parasız eğitim ve sağlık hizmetleri, yoksulluk sınırındaki hanelerin beslenmesi için gıda yardımlarıydı.

Liberteryen seçkinciliğe kitlelerin desteği

Milei’nin liberteryen çıkışı, 2001 krizinin yakıcı/yıkıcı etkilerini hafifletmeye yönelik reformlara ve bu reformlarının bir kısmına Alberto Fernandez hükümeti döneminde devam edilmesine bir tepkidir. Önümüzdeki büyük soru şu: Liberteryenlik açıkça sermaye sınıfının, hatta devlete hiç gerek duymadığına ikna olmuş en zengin %1’in ideolojisiyken, nasıl oluyor da kitlelerden bu kadar destek buluyor?

Bu seçim sonuçları müthiş bir toplumsal örgütsüzlük olduğunu gösteriyor. Anlaşılıyor ki, sendikalar, ilerici sivil toplum örgütleri ve sol/sosyalist çevreler yaşanmakta olan krizlerin kapitalizmin, neoliberal döneminde yoğunlaşan sistemik krizleri olduğu göstermekte etkili olamadılar. Şüphesiz bu örgütsüzlük ve sözünü duyuramama hali Arjantin’e özgü bir durum değil. Bu satırları okurken “bu anlatılan bizim hikayemiz” diye düşünüyorsunuzdur.

FIT Unidad’ın örgütleyicisi olduğu büyük IMF karşıtı eylemden (Görsel, isl.org’dan alındı).

Arjantin solu

Aslında Arjantin solunun elinde güçlü bir argüman vardı. Yaşanan makroekonomik kriz ve depresyonun asıl sorumlusu 2015-2019 döneminde iktidarda olan sağcı Mauricio Macri yönetimiydi. Bu iddia yeterince güçlü bir biçimde gündemde tutulamadı. Macri yönetimi 2018 yılında, seçimlerden bir yıl önce, IMF ile yapılan stand-by anlaşması çerçevesinde rekor düzeyde 57 milyar dolarlık bir borç aldı. Ve tabii ki ertesinde uygulanan IMF reformları vardı. Bugün yaşanan çok boyutlu krizin asıl sorumlusu IMF ile yapılan ve Fernandez hükümeti tarafından da sürdürülen IMF anlaşmaları ve borç sarmalıdır.[ii] Ülkenin 2001 krizine giden yakın tarihi de açıkça bu nedenselliği göstermektedir.

Geçtiğimiz hafta Arjantin sokakları Milei destekçilerinin kutlamalarıyla doldu. Ancak, ne yazık ki çok kısa zaman içinde bu zafer sarhoşluğu hali yerini hayal kırıklığına ve öfkeye bırakacak. Milei’nin söz verdiği “yeni sayfa”, “yeni başlangıç”, “Arjantin’i yeniden güçlü yapma” vaatlerinin ülkenin yalnızca %1’inin menfaatini kolladığı gerçeği çok kısa bir süre sonra anlaşılınca Arjantin sokakları bu kez protesto eylemlerine sahne olacak. Olmalı!

 

Bu yazı, 03/12/2023 tarihli Birgün Pazar’da yayımlanan yazının gözden geçirilmiş halidir.

[i] Milei’nin kişisel silahlanmayı kolaylaştıracağını, insan organlarının para ile alınıp satılacağı bir piyasa olmasını bile destekleyeceğini söylediğini hatırlatalım.

[ii] Daha uzun soluklu bir değerlendirmenin konusu olması gereken bir görüşümü buraya not düşerek geçeyim: Toplumsal muhalefetin bir alternatif üretememiş olmasında Peronist geleneğin büyük sorumluluğu olduğunu düşünüyorum.

Aylin Topal

ODTÜ Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi bölümünde öğretim üyesidir. Lisans derecesini ODTÜ, yüksek lisans derecesini ise Bilkent Üniversitesi'nde aldı. Doktorasını New School for Social Research (NSSR, US)'de tamamladı. Pittsburgh ve Harvard Üniversitelerinde ziyaretçi öğretim üyesi olarak bulundu. Praksis Dergisi Yayın Kurulu Üyesidir.