18. Karaburun Bilim Kongresi, 31 Ağustos – 3 Eylül 2024 tarihlerinde “faşizm” ana temasıyla gerçekleştirildi. Kongre çağrı metninde de vurgulandığı gibi, bu yıl kongre, Lenin’in ölümünün 100’üncü yıldönümünde faşizmi, onu çevreleyen toplumsal koşulları ve anti-faşist direniş geleneklerinden güç alarak, bu hortlağı dünyadan defetmek için örülmesi gereken mücadeleyi tartışmak amacıyla toplandı.
Kongre, geniş bir katılımla gerçekleşti ve faşizm üzerine kapsamlı tartışmalar yapıldı. Günümüz faşizminin Marksist bir bakış açısıyla analiz edilmesinden modern demokratik devletin krizine kadar birçok önemli konu ele alındı. Sinemada faşizmin temsili, çocuk hakları ihlalleri, kapitalizm ve faşizm ilişkisi gibi çeşitli başlıklar derinlemesine incelendi. Ayrıca, faşizmle erkek egemenliği arasındaki bağlar ve kadınların bu sistemdeki yeri üzerinde duruldu. Tartışmalar, faşizmin güncel yansımalarına vurgu yaparken, tarihsel bir bakış açısıyla faşizm ile sömürgecilik arasındaki bağlantılar da ele alındı. Bunun yanı sıra, Latin Amerika ve Ortadoğu’daki faşist hareketlerin yükselişi de analiz edildi. Hayvan özgürlüğü mücadelesinden hapishanelerdeki tecrit ve direniş konularına kadar çeşitli mücadele alanları da kongrenin diğer önemli konu başlıkları arasında yer aldı.
Kongrede ayrıca dijitalleşme ve yapay zekâ ile faşizm arasındaki ilişkiler, özgür medyanın faşizme karşı rolü ve kitlelerin faşizmi nasıl içselleştirdiği gibi önemli konular da ele alındı. Lenin’in mirası ve faşizme karşı birleşik mücadelenin önemi de geniş katılımla tartışıldı. Kapanışta, anti-faşist mücadele üzerine yapılan değerlendirmeler, kongrenin ana temasını vurgulayan önemli sonuçlar ortaya koydu.
Bu yıl 18.’si düzenlenen Karaburun Kongresi, akademinin sesinin giderek susturulmaya çalışıldığı bir ortamda hem akademik hem de toplumsal mücadelelerin bir araya geldiği önemli bir platform olmuştur ve olmaya da devam edecektir.
Karaburun Kongresi’ndeki tartışmaların bir kısmını önümüzdeki günlerde Praksis Güncel okuyucularıyla paylaşmaya çalışacak ve bazı sunuşları yayımlayacağız.
Elif Karaçimen
ODTÜ İktisat Bölümünde lisans derecesini tamamladı. SOAS, Londra Üniversitesi İktisat Bölümünden yüksek lisans ve doktora derecesi aldı. Akademik hayatına Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi'nde devam etmektedir. Finansallaşma, borçlanma, kalkınma iktisadı, ekonomi politik, kadın emeği ve tarım akademik ilgi alanları içerisindedir. Bu alanlarda pek çok ulusal ve uluslararası akademik yayın yapmıştır. Türkiye’de Finansallaşma: Borç Kıskacında Emek kitabının yazarıdır.